Dry needling

Wat is dry needling?
Dry needling is een behandelmethode waarbij de fysiotherapeut door middel van een speciale techniek je spieren aanprikt, zodat deze snel en langdurig ontspannen raken. Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald, er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten.

Wanneer wordt dry needling toegepast?
Bij dry needling gebruikt de fysiotherapeut meestal één naald waarmee kortdurend de spier wordt geprikkeld. De therapeut prikt op specifieke punten, de zogenaamde ‘triggerpoints’. In tegenstelling tot acupunctuur blijft de naald niet langdurig in de huid zitten. De dry needling techniek wordt toegepast wanneer dit de beste optie is om de klachten te verhelpen, uiteraard mits de patiënt hiermee instemt.

Dry needling is in veel gevallen slechts een voorwaarde creërende techniek om een stap dichterbij de gezamenlijk gestelde einddoelstelling te komen.

Wat zijn triggerpoints en hoe ontstaan deze?
Een triggerpoint is een ‘knoop’ in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn op afstand veroorzaakt. Triggerpoints ontstaan door tal van oorzaken, waaronder stress, overbelasting, slechte houdingen of trauma momenten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het maken van een verkeerde beweging, of aan het langdurig aanhouden van een verkeerde houding.

Maar ook overbelasting als gevolg van (te zwaar) sporten of werken kunnen triggerpoints veroorzaken. Daarnaast kunnen langdurig gebrek aan beweging, stress of slaaptekort leiden tot het ontstaan van deze triggerpoints. Het menselijke lichaam bouwt deze triggerpoints willekeurig en onwillekeurig op.
De behandelend fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen, omdat ze de hoofdoorzaak kunnen zijn van uw klachten.

Voor vragen neem gerust contact met ons op.