FAQ

Vraag en antwoord

Vergoedt mijn zorgverzekeraar fysiotherapie?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van bij welke zorgverzekeraar u verzekerd bent. Er is in fysiotherapie-land heel wat discussie omtrent het onderwerp zorgverzekeraars. Er zijn een aantal zorgverzekeraars waar wij, als FTC Volendam, prettig mee samenwerken. Van deze zorgverzekeraars worden dan ook de behandelingen fysiotherapie vergoed vanuit de aanvullende verzekering. In je polis kunt u nakijken of u aanvullend verzekerd bent en voor welk bedrag. Op fysiotherapie uit de aanvullende verzekering is geen eigen risico van toepassing.
Sommige aandoeningen, die voorkomen op de zgn. “chronische lijst” worden vanaf de 21e behandeling vergoed uit de basisverzekering. In dit geval is wel het eigen risico van toepassing vanaf de 21e behandeling. Om te zorgen dat u een volledige dekking heeft voor behandelingen fysiotherapie vraag dan bij uw fysiotherapeut van FTC Volendam naar de ‘beste’ zorgverzekeraar!

Hoeveel zittingen fysiotherapie worden vergoed?

img class="alignnone size-full wp-image-2360" src="//www.ftcvolendam.nl/wp-content/uploads/2019/07/VERGOEDINGEN.jpg" alt="" width="608" height="5160"

Moet ik eerst naar de huisarts voor een afspraak met een fysiotherapeut en/of heb ik een verwijzing nodig?

Het antwoord op deze vraag is nee. Sinds 2006 is fysiotherapie toegankelijk zonder verwijzing. U kunt natuurlijk eerst een afspraak maken bij de huisarts, maar dit is niet noodzakelijk.

Bij uw eerste bezoek zal de fysiotherapeut een screeningsonderzoek doen om na te gaan of u met uw klacht op de juiste plaats bent.
Uw huisarts wordt door de fysiotherapeut op de hoogte gebracht van de bevindingen, tenzij u aangeeft dat u dat niet wenst, en blijft een belangrijke rol spelen in de coördinatie van uw zorg.

Voor de vergoeding van de zorgverzekeraar maakt het geen verschil of u wel of geen verwijsbrief heeft, deze blijft hetzelfde.

Kan ik ook aan huis behandeld worden?

Bij FTC Volendam is het mogelijk om aan huis behandeld te worden, echter is hier een aparte verwijzing van de huisarts en/of specialist voor nodig.

Hoe lang duurt een behandeling?

De behandelingen bij FTC Volendam duren 30 minuten. Bij uitzonderingen kan het zo zijn dat een behandeling meer tijd in beslag neemt. Dit wordt uiteraard met u gecommuniceerd door uw behandelende fysiotherapeut.

Moet ik zelf iets meenemen?

Bij de eerste afspraak neem u uw verzekeringsbewijs en een identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs) mee. Het is fijn als u iedere behandeling een eigen handdoek of badlaken meeneemt. Dit scheelt veel wasgoed en spaart het milieu.

Kan ik mijn afspraak afzeggen of verzetten?

Ja, dat kan. Als u dit minimaal 24 uur vóór de afgesproken tijd doet (telefonisch of per mail) kunnen wij de vrijgekomen tijd benutten en brengen wij de tijd niet in rekening. In het weekend of ’s avonds kan het antwoordapparaat ingesproken worden. Wanneer u niet tijdig afzegt zijn wij genoodzaakt de behandeling in rekening te brengen.